Hürmüz Boğazı’nda “güvenli geçiş” ittifakı: 20’den fazla ülkenin imzası var

Aralarında İngiltere, Almanya, Fransa ve Japonya’nın da bulunduğu 22 ülke, İran’ın Hürmüz Boğazı’nı fiilen kapatmasını kınayarak, bölgede güvenli geçişin sağlanması için her türlü katkıyı sunmaya hazır olduklarını açıkladı.
Dünya - Mart 22, 2026 4:09 am A A

Kuzey turundan Orta Doğu’ya kadar geniş bir yelpazeyi kapsayan 22 ülke, Hürmüz Boğazı’ndaki gerilime karşı ortak bir deklarasyon yayımladı. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn’in de imzacısı olduğu bildiride, hayati öneme sahip su yolunda seyrüsefer güvenliğinin tesisi için kararlılık mesajı verildi.

“GÜVENLİ GEÇİŞ İÇİN SORUMLULUK ALMAYA HAZIRIZ”

Yayımlanan ortak metinde, bölgedeki deniz trafiğinin aksamasının küresel ticarete yönelik ciddi bir tehdit oluşturduğu vurgulanarak şu ifadelere yer verildi: “Hürmüz Boğazı üzerinden güvenli geçişin sağlanmasına yönelik uygun çabalara katkıda bulunmaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz. Bu kapsamda hazırlık planlamalarına dahil olan ulusların taahhütlerini memnuniyetle karşılıyoruz.”

İRAN’A SERT KINAMA

Bildiride, bölgedeki son dönemde artan saldırılar ve İran’ın tutumu sert bir dille eleştirildi. Ülkeler, sivil altyapıya yönelik saldırıları “kabul edilemez” olarak nitelendirirken;

  • Körfez’deki silahsız ticari gemilere yönelik saldırılar,

  • Petrol ve gaz tesisleri dahil sivil altyapının hedef alınması,

  • Hürmüz Boğazı’nın İran güçleri tarafından fiilen kapatılması, en güçlü ifadelerle kınandı.

Dünya - 4:09 am A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.